Er zijn vier verschillende definities van Christelijk Cabaret waardoor er in de loop der eeuwen vier kampen zijn ontstaan met een eigen achterban, voor- en tegenstanders, partijen, verenigingen, scholen, kranten en noem maar op. De vier stromingen hebben deze verschillende opvattingen omtrent het begrip:
1. Christelijk cabaret is: Cabaret dat gemaakt wordt door christenen.
Het lijkt me vanzelfsprekend dat alleen christenen christelijk cabaret kunnen maken, maar is cabaret gemaakt door een christen vanzelf christelijk? Dan is een brood wat gebakken wordt door een christelijke bakker een christelijk brood.
2. Christelijk cabaret is: Cabaret zonder vloeken, grove of platvloerse grappen.
De vraag is of je dan nog wel cabaret overhoudt. Jawel er zijn genoeg bekende cabaretiers die aantonen dat zulk soort cabaret ook kan, zoals bijvoorbeeld….
….ik kan zo snel geen namen bedenken.
3. Christelijk cabaret is: Cabaret dat alleen wordt begrepen door christenen.
Dus over onderwerpen op het kerkelijke erf, en grappen die je uitsluitend met enige Bijbelkennis en geestelijk inzicht kunt vatten.
4. Christelijk cabaret is: Cabaret met een christelijke boodschap.
Want zeg nou zelf: enkel en alleen maar onzin, dat kan natuurlijk niet, daar zijn we niet voor geschapen.
Kees laveert behendig tussen deze verschillende opvattingen door, waarbij hij zich nooit hecht aan één bepaalde groep. Soms is er herkenning, soms is er verbijstering, maar uiteindelijk vormt Kees de perfecte mix van alle aspecten en daarmee is hij in feite de verpersoonlijking van het begrip Christelijk Cabaret en de samenbindende factor tussen de strijdende partijen.